Er is een groot verschil tussen woningen in Nederland. Van de oudste woningen, die vaak geen isolerende werken hebben én slecht geïsoleerd zijn én nieuwbouwwoningen die wel degelijk met isolatie zijn afgedekt en goed zijn geïsoleerd.
Wat is het doel van de landelijke Energiebesparingscampagne?
Achtereenvolgens: – Er moet meer duurzame energie komen – Er moeten meer weinig energie verbruikende huizen worden gebouwd – De energietransitie moet ingezet worden om het aandeel van fossiele energie terug te dringen – Nederland moet de levering van natuurlijke gas aan Europa afbouwen.
Hoe werkt een isolatieprogramma?
De campagne laat zien wat je met isolatie kan bereiken. Isolatie zorgt ervoor dat het huis warmer wordt – en dus energiezuiniger. Zo’n isolatieprogramma bestaat uit verschillende stappen: 1. het vervangen van je oude ramen 2. het aanbrengen van extra dakisolatie 3. het aanbrengen van muurisolatie voor een nog groter besparingsresultaat 4. het toevoegen van duurzame energie zoals zonnepanelen, warmtepompen maar ook pelletkachels om het gasverbruik uit te bannen.
Waarom is het nationaal?
De campagne is een initiatief van het kabinet. Het wordt gestart om Nederland én alle provincies te laten inzien dat we langdurig energie moeten besparen. Er is echter geen apart nationale beleid voor energiebesparing, en het ministerie van Economische Zaken zegt daarom: “We zien toe hoe het in de Europese Unie er aan toe gaat”.
Welke consequenties heeft de campagne voor mij als burger?
Het doel van de campagne is om het energieverbruik onder de Nederlandse bevolking te verlagen door middel van advies en tips. De campagne richt zich op 16 miljoen huishoudens in Nederland, die jaarlijks zo’n 10 miljard euro aan energiekosten betalen. Tot 2025 wil het kabinet dat er 2 procent minder energie verbruikt wordt.
Wat kan ik zelf doen om energie te besparen?
De campagne ‘Kies Energiebesparing’ is een initiatief van het kabinet. Het doel ervan is om de CO2-uitstoot te verminderen en energiekosten te verlagen. Zo kan je zelf bijdragen aan een duurzamere wereld door bewuste keuzes te maken met betrekking tot energiebesparing. stop met gas, ga over op elektrisch en biomassa omdat de techniek van nu nog geen hoge temperatuur verwarming aan kan.