zonnepanelen en pelletkachels

Duurzaam wonen is tegenwoordig het devies. En dat kan op vele manieren worden bereikt. Ten eerste natuurlijk met het simpelweg verbruiken van minder energie, maar ten tweede ook met het duurzamer opwekken van de energie die je wel nodig hebt voor je woning. In dit artikel behandelen we een aantal tips voor het verduurzamen van je woning.

Het is niet langer meer een trend van een kleine groep voorlopers, nee, het is inmiddels algemeen aanvaard dat we onze bestaande woningen moeten verduurzamen. Minder, of liever helemaal geen, fossiele brandstoffen meer gebruiken om zo de schadelijke uitstoot te verminderen. En dus zijn veel huiseigenaren en huurders daar al mee bezig. Er zijn diverse alternatieve mogelijkheden om toch voldoende elektriciteit en warmte in je huis te hebben. Die bespreken we hieronder.

Minder energie verbruiken

De snelste weg naar duurzamer wonen en dus minder uitstoot van giftige en schadelijke stoffen in de atmosfeer is het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat betekent dus simpel gezegd: Zorgen dat je minder aardgas en minder elektriciteit verbruikt. Bewuster daarmee omgaan dus. Is het nodig om lampen te laten branden in een kamer waar je niet bent? Moeten stroomverbruikende apparaten altijd aanstaan? Of kunnen ze uit het stopcontact als je ze niet gebruikt? De was ophangen in plaats van de droger (een van de apparaten in huis die het meeste elektriciteit verbruikt) gebruiken scheelt ook al. En wat vooral helpt, als je de mogelijkheid hebt, is het vervangen van machines zoals wasmachines, koelkasten en vriezers. De nieuwe exemplaren van deze huishoudelijke machines zijn namelijk aanzienlijk zuiniger en verbruiken veel minder stroom dan hun oude voorgangers. Door deze energieslurpers te vervangen door nieuwere, energiezuinige exemplaren, bespaar je op jaarbasis een flinke hoeveelheid stroom.

Om gas te besparen of zelfs geheel uit je huis te bannen is het noodzakelijk om de verwarming een tikkeltje lager te zetten, koken op gas daar waar mogelijk in te ruilen voor koken op elektriciteit en indien mogelijk je woning zelfs geheel gasloos te verwarmen.

Hieronder bespreken we een aantal goede opties voor het duurzamer gebruik van stroom en het terugdringen van gasverbruik.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Je zult altijd stroom blijven verbruiken in je woning. Hoe duurzaam je ook wilt zijn. En dat is ook helemaal in orde. Apparaten zoals koelkasten, wasmachines, vaatwassers blijven nou eenmaal energie verbruiken, ook de zuinige exemplaren. Daarnaast wil je je huis natuurlijk ook gewoon verlichten. En ook dat kost elektriciteit.

Die noodzakelijke elektriciteit kun je echter natuurlijk wel op een duurzame manier inkopen (contracten met groene energie) of, beter nog, zelf opwekken via zonnepanelen. Zeker in de maanden met veel daglicht (april tot en met september) wekken zonnepanelen zoveel stroom op dat jouw huishouden feitelijk geen (niet duurzame?) stroom hoeft in te kopen. Zeker als je de opgewekte stroom op een verstandige manier en moment gebruikt. Dat betekent dat je de wasmachine aanzet op momenten dat je zonnepanelen veel stroom opwekken. Overdag op zonnige dagen dus. En zeker niet tijdens de nacht. En dat kan best, want de meeste wasmachines kunnen worden ingesteld met een timer. Ook als je niet thuis bent kun je dus bepalen op welk moment gedurende de dag de was gedaan wordt. Heb je een elektrische auto? Dan is het zeker verstandig om deze op te laden (en ook dat valt te programmeren) op momenten dat jouw zonnepanelen veel stroom genereren. En dat kan natuurlijk ook tijdens het weekend! Alle stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt is natuurlijk duurzame stroom. En los daarvan is het ook nog eens heel gunstig voor je energierekening. Je hebt geen last van fluctuerende stroomprijzen. Er zijn dus twee belangrijke redenen om zonnepanelen te gebruiken en je stroomverbruik aan te passen op de momenten dat de zon schijnt: Het klimaat en jouw bankrekening!

Extra duurzaam met een thuisbatterij

Wil je nog efficiënter omgaan met de energie die je opwekt met je zonnepanelen, en dus nog duurzamer leven? Overweeg dan een thuis accu. Met zo’n thuisbatterij sla je stroom op die je wel produceert maar op dat moment niet consumeert. Je hebt deze stroom dan beschikbaar op een later tijdstip, bijvoorbeeld als het donker is en je zonnepanelen dus geen energie leveren. Op dat moment hoef je dan geen elektriciteit in te kopen, maar gebruik je de stroom die overdag is opgewekt. Dit soort batterijen zijn er al met verschillende capaciteit en worden steeds goedkoper door voortgaande ontwikkeling. Een deel van de elektrische auto’s kan trouwens ook al dienen als batterij. Je vult de accu op zonnige momenten als je zonnepanelen veel stroom leveren en onttrekt stroom aan de batterijen van de auto als je deze nodig hebt en je zonnepanelen weinig of niets leveren.

De pelletkachel

En dan manieren om gas te verminderen of zelfs geheel gasloos te gaan leven. Grofweg 70% van ons huishoudelijk gasverbruik is ten behoeve van het verwarmen van de woning. Het helpt enorm om te zorgen dat je woning goed geïsoleerd is, waardoor veel warmte binnen blijft en je dus simpelweg minder hoeft te stoken om de woning op de gewenste temperatuur te houden of te krijgen. In de winter gaat het je echter nooit lukken om helemaal niet te hoeven stoken. Als je dat niet meer op gas wilt doen, of met veel minder gas, dan is de pelletkachel een zeer goede uitkomst. Dit is een kachel die kleine stukjes hout, pelletkorrels, als brandstof gebruikt en deze verbrandt met een zeer hoog rendement. Een pelletkachel is voorzien van software. Deze regelt dat de kachel automatisch ontsteekt. Het volautomatische systeem verwarmt vervolgens de ruimte naar de vooraf ingestelde temperatuur. Daarbij wordt het verbrandingsproces elektronisch geregeld en geoptimaliseerd. Het vuur wordt gedoofd wanneer de ingestelde temperatuur behaald is.

Duurzamer wonen

Er zijn dus diverse mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Twee van de belangrijkste opties hebben we in dit artikel benoemd en zijn het aanschaffen en gebruik van zonnepanelen voor het benodigde stroomverbruik en het verwarmen van je woning middels een pelletkachel.

Door admin