Pelletkachel aansluiten van de afvoer of het rookkanaal

De regelgeving voor pelletkachels is voor de meeste mensen niet duidelijk, hierdoor worden vaak problemen gecreëerd die niet gemaakt hadden mogen worden.

De veelbesproken geveldoorvoer voor pelletkachels

In het begin van de pelletkachel afvoer waren er geen regelgevingen voor deze kachels om ze aan te sluiten in de woning, hierdoor werd er eigenlijk vrijwel veel met een geveldoorvoer gemonteerd.

Het werkt wel maar is niet optimaal

Het grootste probleem wat je met een geveldoorvoer hebt is dat een pelletkachel trek nodig heeft en niet alleen zelf trek kan creëren.
Door eerst 2.5 meter omhoog te gaan in de woning en dan door de gevel creëer je al iets trek maar die wordt bij een gevelwind al direct terug gedrukt wat resulteert in een kachel die op alarm springt.

Direct achter de pelletkachel naar buiten… Levensgevaarlijk!!

Een pelletkachel die direct door de gevel staat zonder enige vorm van trek is levensgevaarlijk, hierdoor kan bij wind de hitte rechtstreeks teruggedrukt worden in de pellettank met alle gevolgen van dien! laat dat aub niet toe of vervang het als u toch de dupe bent geworden van dergelijke plaatsing!

 

De  juiste installatie voor een pelletkachel is via een rookkanaal

Door een vakkundig rookkanaal te plaatsen creëert u een onderdruk genaamd een pascal waarde, bij de meeste pelletkachels is 10 tot 12 pascal voldoende en dit bereikt u vanaf een meter of 5 rookkanaal boven de dakrand of in gevallen van bijvoorbeeld een bungalow kan dit minder zijn omdat er geen groot object naast staat.
Een pelletkachel met een juist werkend rookkanaal geeft meer rendement en kost u dus minder pellets, daarbij blijft de ruit ook nog eens schoner en is de opstart veel korter dan zonder rookkanaal.
Deze regelgeving is in principe een verplichting in Nederland en wordt in andere landen ook gevolgd.

ik heb een geveldoorvoer en nu…

Rookkanaal via de gevel, en daarna naar het dak is ook een goede mogelijkheid maar houd hier wel rekening met iets meer condens dus een goede kwaliteit dubbelwandige schoorsteen is wel een must!
U kunt uw geveldoorvoer verlengen door buiten een t-stuk te plaatsen en hem te verlengen naar het dak.u zult hierna ook merken dat de kachel beter reageert op uw instellingen

Geluidsarme pelletkachel

Lees via de volgende link ook meer over de regelgeving op het gebied van pelletkachels

Door admin