Installatie en onderhoud van de pelletkachel Voor de installatie en het onderhoud van de pelletkachel krijgt u van ons alle info tijdens uw bezoek aan de fabrieksshowroom of onze dealers. Let erop dat een pelletkachel nooit zomaar door een gevel of een dak wordt gevoerd aangezien je nog steeds werkt met een vaste brandstof.

Eisen afvoer pelletkachel

Een pelletkachel door de gevel is sowieso verboden aangezien je de pelletkachel moet afstellen en nooit de uitstoot en het rendement behaalt omdat de rookgasmotor wordt opgeschroefd.
Ook is het uitmonden op straatniveau niet gewenst ivm overlast en terugslag van wind op uw gevel.Er zijn bedrijven welke beweren dat het wel werkt op de gevel omdat ze een luchtgesloten toestel hebben.. hiermee geven ze dan aan  u zo geen fijnstof of rook in de woning krijgt… een diepe zucht want dit houd in dat hij wel via de afvoer naar buiten gaat.
Een pelletkachel is nou eenmaal niet gebouwd om op een gevel te mogen branden en ook de overheid beschrijft dit daar je wel een gasgesloten toestel op de gevel mag plaatsen maar geen houtgestookt toestel en houtpellets zijn nou eenmaal gemaakt van hout.

Om de eisen terug te lezen op officiele pagina’s van de overheid kunt u kijken  op:

Het Rvo welke verantwoordelijk is voor de ISDE subsidie die u kunt verkrijgen.

Stuk tekst vanaf het Rvo

Stokers van een pelletkachel kunnen dus zelf veel doen om de negatieve effecten te beperken:
1. Koop een pelletkachel met een vermogen dat past bij de ruimte die verwarmd moet worden. Laat u hiervoor adviseren door een goede leverancier en installateur. Een kachel die past bij de warmtevraag zal optimaal functioneren. Een te grote kachel zal onnodig veel uit- en aanslaan. Het uit- en aangaan van de kachel zorgt voor extra fijnstof. ( dit is bij de Dielle nvt door het standby systeem)
2. Laat een pelletkachel door een professional installeren met een DE-keuring en zorg ervoor dat het rookafvoerkanaal voldoet aan de gestelde eisen. Dit houdt in dat deze boven de nok van de woning dient uit te monden en niet via de gevel op straatniveau eindigt.
3. Laat de pelletkachel regelmatig goed schoonmaken en afstellen. Dan blijft de kachel het beste werken.
4. Koop altijd houtpellets die het EN plusA1-keurmerk voor kwaliteit hebben (deze geven een schonere verbranding en zijn beter voor het behoud van je kachel). Daarnaast kunt u letten op de duurzaamheid. En als het mogelijk is pellets met het BetterBiomass keurmerk, of PEFC en FSC aanschaffen.
Tijdens het stoken kan men vervolgens rekening houden met een aantal zaken, zoals de juiste hoeveelheid brandstof, de luchttoevoer en de weersomstandigheden.

Ook de website Milieucentraal 

geeft aan dat een pelletkachel aangesloten dient te worden met een rookkanaal boven de nok van de woning.

 

Tekst vanaf de website Milieucentraal

Zorg dat de rookgasafvoer goed wordt geïnstalleerd. De pijp van het rookkanaal moet in ieder geval voorbij de nok van het dak komen, zodat de rook de ruimte heeft om zich te verspreiden. Een afvoer van rook via een rooster in de gevel is niet geschikt.

Ook de verschillende branche verenigingen zorgen voor eenheid  zie ook de branche richtlijnen van het NHK    Branche richtlijnen pelletkachel

Rookkanaal of afvoer naar de nok van de woning

Om en over de woning heen heeft u te maken met onder en overdruk hiermee is het dus verstandig om in de vrije zone uit te monden met uw pelletkachel.
Als u dit niet doet heeft u kans op terugslag of bijvoorbeeld een storing van de druksensor.
U kunt het beste boven de nok van de woning uitmonden zodat de wind enkel trek kan creëren ipv valwind. zo heeft de kachel haar beste rendement en uitstoot zoals het hoort.
Wist u trouwens dat door de Dielle bodemvoeder er al maximaal 57% fijnstof wordt uitgestoot tegenover de traditionele pelletkachel!

Onderhoud bij een traditionele pelletkachel

Onderhoud van de pelletkachel Let erop dat de pelletkachel om de 30 kilo oftewel twee zakken even schoongemaakt moet worden om zo een goede verbranding te blijven geven. ook moet er eens per jaar groot onderhoud gepleegd worden om de pelletkachel goed te kunnen laten werken.

langer termijn voor onderhoud van de Dielle pelletkachel

De Dielle pelletkachel heeft een geheel ander systeem dan de normale pelletkachels welke u in Nederland vind.
Doordat de pellets via de bodem in de stookkamer worden gedrukt is er geen branderbak meer aanwezig wat ervoor zorgt dat u niet iedere week de pelletkachel dient schoon te maken maar dit kunt verschuiven naar één keer per maand.
Ook het vuur is rustiger omdat de pelletkachel geen asresten meer uit de branderbak hoeft te zuigen aangezien de asresten door nieuwe pellets over de rand worden gedrukt.
Verstoppen is hierdoor dus ook niet meer mogelijk.
Zelfs de keuze van pellets is minder relevant met dit systeem!
Ook zijn deze systemen geschikt voor andere brandstoffen dan enkel pellets en is het een zeer revolutionair systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

 

TERUG NAAR BOVEN
Have no product in the cart!
0