Duurzaam pizza bakken

Voor diegenen onder ons die van een sappige, hartige pizza houden maar ook het milieu willen respecteren, heb ik goed nieuws. Het is volledig mogelijk om een duurzame, high-protein pizza te maken met behulp van een houtkachel! En weet je wat nog beter is? Het kan zelfs nog lekkerder zijn dan de traditionele manier.

In deze blog zal ik je stap voor stap begeleiden om zo’n pizza te maken, van het kiezen van de juiste ingrediënten tot het koken in een houtkachel, Daarnaast raden we ook de kant en klare high protein pizza’s van Muscle Meat aan van The Dutch Giant!

Stap 1: De ingrediënten

Het duurzame aspect van deze pizza zit hem voornamelijk in de keuze van je ingrediënten. Kies voor lokaal geproduceerde groenten, indien mogelijk biologisch. Eiwitrijke ingrediënten kunnen variëren van mager vlees zoals kip, tot plantaardige opties zoals kikkererwten, linzen, tofu of seitan.

De bodem kan gemaakt worden van volkorenmeel, wat meer vezels en eiwitten bevat dan wit meel. Je kunt zelfs een beetje hennepzaad of chiazaad toevoegen aan je deeg voor extra proteïne.

Stap 2: De houtkachel

Het koken met een houtkachel is niet alleen duurzamer dan elektrisch koken (mits je verantwoord gekapt hout gebruikt), maar het geeft je pizza ook een heerlijk rokerige smaak die niet na te bootsen is in een gewone oven. Bovendien zijn houtkachels over het algemeen efficiënter dan hun elektrische tegenhangers.

Zorg ervoor dat je kachel op de juiste temperatuur is voordat je begint. Een houtkachel kan temperaturen bereiken tot 500 graden Celsius, wat perfect is voor het krokant bakken van je pizzabodem.

Stap 3: Het bereiden van de pizza

Nu je de ingrediënten en kachel klaar hebt, kun je beginnen met het bereiden van de pizza. Rol het deeg uit tot een dunne ronde schijf en bestrijk deze met een laagje tomatensaus. Verspreid vervolgens je eiwitrijke ingrediënten over de pizza en voeg eventueel wat geraspte kaas toe voor extra smaak.

Stap 4: Het bakken van de pizza

Het laatste en leukste gedeelte is het bakken van de pizza in de houtkachel. Gebruik een pizzaschep om je pizza voorzichtig in de kachel te schuiven. Houd de pizza goed in de gaten, want in een houtkachel kan het snel gaan. Afhankelijk van de hitte van je kachel is je pizza in ongeveer 5 tot 10 minuten klaar.

Zo zie je maar weer dat duurzaamheid en genieten van heerlijk eten perfect samen kunnen gaan. De combinatie van lokale, eiwitrijke ingrediënten en het gebruik van een efficiënte houtkachel resulteert in een pizza die zowel je smaakpapillen als de planeet ten goede komt. Eet smakelijk!

Door admin