Het verbranden van pellets is een relatief efficiënte manier om warmte op te wekken, en het is de laatste jaren steeds populairder geworden als alternatieve brandstof voor verwarmingstoestellen en kachels. Een veelgestelde vraag onder mensen die overwegen om pellets te gaan gebruiken is: “Hoe lang kan ik stoken met één zak pellets?” In deze uitleg zullen we dieper ingaan op deze vraag en verschillende factoren bespreken die van invloed zijn op de brandtijd van pellets.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de brandtijd van een zak pellets afhankelijk is van verschillende factoren, zoals:

  1. Het vermogen van de kachel of verwarmingstoestel: Het vermogen van de kachel of verwarmingstoestel is een van de belangrijkste factoren die de brandtijd van een zak pellets beïnvloeden. Een kachel met een hoger vermogen zal meer pellets verbranden dan een kachel met een lager vermogen. Het is daarom belangrijk om de specificaties van de kachel of het verwarmingstoestel zorgvuldig te bekijken en te bepalen hoeveel pellets er nodig zijn voor de gewenste brandtijd.
  2. De grootte van de pellets: Pellets zijn er in verschillende maten en dichtheden. De grootte van de pellets kan invloed hebben op de brandtijd. Als de pellets bijvoorbeeld groter zijn, kan het langer duren voordat ze volledig zijn verbrand. Ook kan het zijn dat kleinere pellets sneller opbranden dan grotere pellets.
  3. De kwaliteit van de pellets: De kwaliteit van de pellets kan ook invloed hebben op de brandtijd. Pellets van hogere kwaliteit hebben over het algemeen een hogere dichtheid en bevatten minder vocht. Dit betekent dat ze meer warmte produceren en langer branden dan pellets van lagere kwaliteit.
  4. De omgevingstemperatuur: De omgevingstemperatuur kan ook van invloed zijn op de brandtijd van pellets. Als de omgevingstemperatuur bijvoorbeeld erg koud is, zal de kachel of het verwarmingstoestel harder moeten werken om de ruimte op te warmen, waardoor er meer pellets worden verbrand en de brandtijd korter is.

Met deze factoren in gedachten kunnen we proberen om een schatting te maken van de brandtijd van één zak pellets. Over het algemeen wordt aangenomen dat één zak pellets van 15 kilogram ongeveer 4 tot 5 uur kan branden in een pelletkachel of verwarmingstoestel met een vermogen van 8 kilowatt vol uit! Dit betekent dat één zak pellets per dag kan worden verbrand om een gemiddelde woning warm te houden tijdens de wintermaanden.

Schatting van verbruik pellets

Het is echter belangrijk om op te merken dat deze schattingen slechts een ruwe indicatie zijn en dat de daadwerkelijke brandtijd kan variëren op basis van de eerder genoemde factoren. Om een nauwkeuriger schatting te maken van de brandtijd, is het raadzaam om de specificaties van de kachel of het verwarmingstoestel te raadplegen en zou je ook tijdens het branden kunnen gaan monitoren.. soort van km teller op nul als je getankt hebt.