pelletkachels

pelletkachel nadelen benoemen wordt niet vaak gedaan maar er zijn er uiteraard wel een paar te noemen, vaak nog niets eens door het toestel zelf maar door de installatie of gebruik van brandstof.

Pelletkachel nadelen bij gebruik van onkundig rookkanaal

Wanneer een pelletkachel belemmerd wordt in het rookkanaal met bijvoorbeeld een doorvoer door de gevel op straatniveau of rechtstreeks achter de kachel of niet hoog genoeg op het betreffende gebouw wat allen verboden is kunnen er storingen en overlast optreden.
De storingen en pelletkachel nadelen zijn dan:

rooklucht binnen door terugslag
Zwarte gevels
Minder rendement
veel vervuiling in toestel en kanaal
Schoorsteenbrand
Gevelbrand
Voorraadtank brand
inschakeling van sensor en stop van toestel
overhitting

pelletkachel nadelen

Op dit soort momenten verdenken mensen vaak het toestel welke als slecht bestempeld wordt, maar dit is absoluut niet het geval daar het toestel gewoon niet kan werken met onvoldoende trek.. in de regel wordt er verteld dat de pelletkachel zijn eigen trek geeft maar dit is absoluut niet het geval het is een trekregelaar.
Het rookkanaal dient naar de nok van de woning toe te worden gebracht om te zorgen voor

 

Voldoende trek
geen terugslag
Verdunningsfactor
schone verbranding dus geen overlast

Pelletkachel nadelen door foute brandstof in een pelletkachel

Naast meer pelletkachels komen er ook steeds meer pelletkorrel fabrikanten op de markt.
Deze is zeer belangrijk voor uw pelletkachel want uiteindelijk is dat onze kracht in de kachels.
Een pellet die bestaat uit schone brandstof zal geen harde koeklaag afgeven in een branderbak, niet te verbranden materiaal wat ook geen brandstof is wordt steenhard en krijgt u met moeite uit de branderbak.. Een dielle heeft hier geen last van met de bodemvoeder maar kan wel meer geluid genereren als er bijvoorbeeld zand of andere rommel bij in de brandstof zit.
De persing van de pellet is ook belangrijk want deze bepaald hoe makkelijk de pellet ontsteekt en de warmtegraad, een te harde persing kan problemen opleveren bij ontsteking of modulerende fase en kan als een pellet tussen de pellet en de vijzel komt ook geluid genereren bij elk merk pelletkachel.
Er zijn verschillende keurmerken pellets

Din plus (perfecte kwaliteit enkel licht en geel van kleur)
EN+A1 certificaat ( goede kwaliteit met ook eventueel hardere houtsoorten gemengd of schors van de boom)

Vaak worden de donkere pelletsoorten gebruikt in de pelletketels die langer in een hoog vermogen draaien en niet zoals in de standaard woning het meeste in een laag vermogen branden.

Hoe weet ik welke pellet geschikt is voor mijn pelletkachel?

Koop gewoon verschillende losse zakken en probeer deze in uw pelletkachel, heeft u de lichte pelletsoorten is het geen probleem en kunt u gewoon kopen.

 

meerdere systemen pelletkachels werking plus voor en nadelen

Vrijwel pelletkachels worden uitgevoerd met een branderbak waarin de pellets naar beneden vallen enkel de Dielle pelletkachel heeft dit niet.

Het grote verschil is dat bij de Dielle pelletkachel de pellets vanuit de bodem omhoog worden gedrukt en niet koud in de branderpot vallen.

Hierdoor is de uitstootwaarde vele malen lager tot wel 57% in fijnstof uitstoot.

Doordat de asresten niet uit de branderbak gezogen hoeven te worden maar via verse pellets uit de bodem over de rand worden gedrukt is de vlam zeer rustig en heeft u minder vliegas door de stookkamer of onverbrande pellets die uit de branderbak vliegen

Tijdens het doven zal een traditionele pelletkachel de branderbak leegblazen en de ventilatoren vol aanzetten, bij de Dielle wordt het vuur bewaart onder de asresten en zullen juist de ventilatoren langzamer gaan draaien en uitgaan om zeer snel te kunnen herstarten zonder de ontsteekpen 250W die weer stroom kost in te moeten schakelen.
Vaak wordt de Dielle gezien als stroomverbruiker terwijl dit juist bij de traditionele pelletkachel ligt.

 

 

 

Door admin