Moretti Virgo VMoretti Virgo V

Het onderhouden van een pelletkachel is essentieel voor zowel de efficiëntie als de levensduur van de kachel. Tijdens het onderhoud kunnen bepaalde onderdelen van de pelletkachel aandacht nodig hebben, en in sommige gevallen moeten deze onderdelen vervangen worden. Hier is een overzicht van veelvoorkomende pelletkachel onderdelen die aandacht kunnen vereisen:

Ben je op zoek naar onderdelen? klik dan hier voor een overzicht van verkopers van pelletkachel onderdelen

Veel voorkomende pelletkachel onderdelen

  1. De branderbak: Dit is waar de pellets worden verbrand. Door de constante blootstelling aan hoge temperaturen en verbrandingsproducten kan de branderbak slijtage vertonen. Regelmatige inspectie is nodig om te bepalen of vervanging noodzakelijk is.
  2. De vijzelmotor en vijzel (schroef): Deze transporteren de pellets van de voorraad bak naar de branderbak. Door constant gebruik kunnen deze onderdelen slijten of vastlopen, wat vervanging noodzakelijk kan maken.
  3. Ontstekingsonderdelen: De ontsteker zorgt ervoor dat de pellets in de branderbak ontbranden. Door veelvuldig gebruik kan deze slijten en uiteindelijk vervangen moeten worden.
  4. De ventilatoren: Een pelletkachel heeft meestal twee ventilatoren; een voor de toevoer van verse lucht (combustie lucht) en een voor de afvoer van rookgassen. Ventilatoren kunnen door stof en vuil minder efficiënt worden of defect raken.
  5. De rookgasventilator en de asbak: Deze onderdelen raken vervuild door as en roet. Regelmatige reiniging is noodzakelijk, en soms is vervanging nodig als onderdelen beschadigd zijn.
  6. Pakkingen en afdichtingen: Deze zorgen voor de afdichting van verschillende verbindingen in de kachel. Door de hitte kunnen ze uitdrogen en hun elasticiteit verliezen, wat lekkages kan veroorzaken. Het is belangrijk deze regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.
  7. Het glas van de deur: Hoewel dit niet vaak vervangen hoeft te worden, kan het door ongelukken of sterke temperatuurwisselingen beschadigd raken.

Onderhoud is belangrijk

Het is belangrijk om het onderhoud van uw pelletkachel volgens de aanbevelingen van de fabrikant uit te voeren. Sommige taken, zoals het reinigen van de asbak en de branderbak, moet u regelmatig zelf doen. Andere, meer technische aspecten van het onderhoud, zoals het controleren en eventueel vervangen van onderdelen, kunnen het beste door een professional worden uitgevoerd tijdens een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Dit zorgt ervoor dat uw pelletkachel veilig en efficiënt blijft werken.

Door admin